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SUBJECT: Assistance on Compliance of 40 CFR Part 191 with Ground
Water Protectian. Standarads

FROM: James R. Elder, Director
Office of Ground Water nd Drinking Water

(WH-550)

TO: Margo T. Oge, Director
Office of Radiation and Indoor Air

(ANRP45§)

Thank you for your memorandum of April 28, 1993, requesting
our assistance on issuas concerning the interface of ground vater
_ protection standards with the dovelopnont of criteria for

2 ~ assessing compliance with the regulations for the management and

* disposal of spent nuclear fuel, high-level, and transuranic
radiocactive wastes, 40 CFR Part 191. There appears to be two
issues-you have indicated that are of tha highest concern. The
first issue is defining an underground scurce of drinking water
(USDW) in specific enough terms to allow the regulating agenczes
to assess which aquifers need to be examined. The second issue
is the proper tasting method that neads _to be applied in order to
determine total dissolved solids (TDS) in ground waters zo:

purposes of identifying USDWs. )

Although wa can provzda you with prclxninary intornat;on at
this time regarding these issues, I believe that your staff
should continue communicating with OGWDW and other Office of
Water staff. Purther assistance, supplemental material and -
documentation can be provided through such discuasjions. = -

) iy ,

The definition of a USDW in 40 CFR 146.3 does not hinge on

estimated da-ly human vater consuzption. To deteramine the dagree
of monitoring or protection necessary for USDWs, we must examina
the underlying reasons for their designation. The UIC

. regulations vers created to protect. potentially usable aqu;ters
from contamination due to activities related to underground
injection of fluids. A 10,000 mg/l TDS level vas chosen to
ensure that adequate supplxes (through future treatnment
technologies) are available for tutura generations. These ground
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wvaters are thus “protected™ unless they meet the crxterxa for an. 7
agquifer exemption at 40 CFR 146.4.

Currently, we have no Agency pol;cy guidance for bound;ng
what volume of water a USDW should yxeld in order to constitute a
public water supply. We did indicate in the regulations that
there must be a_sufficient guantity of ground water to supply a
public water system. The 2 lzter-per-day human water consumptxon
figure is intended to be used in setting upper limits for
contaminants in a drinking water supply. It is not an indication .
of the amount of water which a public water systen needs to
supply its customers. An important paraneter in this respect is
the need for instantaneous yield of water, i.e. the customer nust
be able to £ill a glass of water in a matter of seconds. Another
consideration is that the aquifer must replenish itself at a
sufficient rate so that it can sustain continuocus consumption.

The Ground Water Protection Division completed a draft final
study entitled “Guidelines for Ground-Water Protection Strategy"”
in 1986 that suggested a per capita residential use of S0 ta 75
gallons of water per day as sufficient to supply an average
single family residence. Given the variability in regional
aquifer characteristics and climate, a value of 150 gallons per
day was selectad as the cutoff for sufficiency in this report.
If we multiply this numbaer by 15, which.is the ainimum number
service connections necessary to define a public wvater supply Y

system, the necessary yield of the agquifer will be at least 2,2
gallons per day. Other studies have indicated much higher
estxnates of wvater consumption (up to 2000 gal./per capita/day) .

In general, drinking water wells are seldom drilled and
completed unless an aquifer is capable of yielding more than a 2
gallon per minute flow rate, which equates to a 2880 gallon daily
flow. Allowing for vater storage practices, and in order to e

extremely consezvative, va would.suggest that any aquifer .
yielding above 1 gallon per minute be afforded protection as a
'USDW. We will continue to research this issue and provzde o

add;tzonal reforences for you: evaluat;on.

In the UIc.ptogran, ccnp:ehens;vc fluzd sanpling eztort to
determine TDS of potential USDWs may be required for newly

~ drilled wells. Howevar, for old or existing wells where sanplxng
was not performed, Lnd.rect matiocds may bea caployed to detecmine

TDS levels.

As water sanplinq is not alwvays feasible or necessary,
indirect methods (hydrogeclogical atlases, piezometric maps, oil
and gas maps, water catalogs, geophysical logs, etc.) are
’frequently employed. The most common method is gecophysical
logging, which allovs reasonabla approxznatzons 6f the quaizty
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various ground-vater formations penetrated by injection wells.
Most cperators of Class I and II injection wells have conducted a
comprehensive suite of geophysical logs that will aid ground-
water quality determinations. Before an extensive and costly

samplzng program for these facilities is initiated, an
investigation as to whether indirect methods would yield adequate

data should be considered.

Determining TDS concentrations fram laboratory analysis of
water samples is the most pracise method available. Although the .
methods specified in 40 CFR 136 have validity, they are not.
required by the UIC regulations. The standard method for
determining TDS in water samples is an evaporation technique
where the sample is dried at constant. temperature and the weight
of the remaining solids represents the total solids. This method
is described in "Standard Methods for the Exanznatzon of Water
and Wastewater," 1983. It is also described in EPA's Method
#160.2, "Non Pilterable Residue Method." We can provide your
staff vith further references if they are needed.

If you have any additional question§ 9r concerns on these
issues, please call Ramona Trovato, or have your staff call the
- appropriate contacts in the Ground Water Protect;on Division at

260-7077.



